Saturday, January 28, 2006

Skotlanti on Skotlanti mutta ...

Siellähän se Skotlanti on, Englannin pohjoispuolella, mutta alunperin Scotia (scot-land) oli nimitys, joka tarkoitti Irlantia. Sana on peräisin iirinkielisestä sanasta, joka tarkoittaa ryöstelyä. Irlannista skotit seilasivat suuremman saaren länsiosiin ryöstelemään. Pohjoisessa asui piktejä, joden kanssa skotit sotivat maa-alueista. Näistä alueista syntyi sitten Skotlannin kuningaskunta.
(Simon James)

Kotisivu http://www.kukkula.net Maalauksia, piirustuksia, kolumneja.

Sunday, January 22, 2006

Pariiseja myös Britanniassa

Brittein saarilla asui pääsääntöisesti kelttejä ennen kuin roomalaiset ym. saapuivat. Mielenkiintoista että Itä-Yorkshiressä asui pariiseja, jonka nimisestä heimosta jo mainitsinkin Pariisin kaupungin yhteydessä. (Simon James)

Kotisivu http://www.kukkula.net

Friday, January 20, 2006

Böömistä ja äksistä

Böömikin on saanut nimensä kelteistä. Siellä on asunut kelttiheimo boijet.

Asterix-sarjakuvan henkilönimet näyttävät muistuttavan alkuperäisiä kuten Orgetorixiä ja Dumnorixiä. Alkupäät sitten taitavat usein tulla mistä tulevat (esim. Aladobix).

Monday, January 16, 2006

Pariisin nimen alkuperä

Pariisi on saanut nimensä kelttiheimosta, jonka jäseniä kutsuttiin pariiseiksi. (Simon James) Gallialaista alkuperää siis.

Kotosivu http://www.kukkula.net Piirustuksia, maalauksia, kolumneja

Sunday, January 15, 2006

Akvavitixin mistelit

Asterix-sarjakuvassa seikkailee muiden hahmojen joukossa tietäjä Akvavitix. Hän kerää mistelinoksia taikajuomaansa varten.

Sarjakuvaan saatu idea juontaa luullakseni Pliniukselta, joka kuvaa mistelin keruuta tammista. Keltit toteuttivat rituaalejaan lehdoissa ja sana "druidikin" juontaa tammesta. (James)

Saturday, January 14, 2006

Provinssia

"Provence". Eikö kuulosta hienolta nimeltä? Nimi tarkoittaa provinssia. Sellaista aluetta se oli roomalaisten näkökulmasta.

Friday, January 13, 2006

Skottien ruudut juontavat kaukaa

Aiemmin kerroin, että skottilainen kiltti on aika uusi keksintö. Toisin on kuitenkin tunnettujen tartan -kankaiden tilanne. Ruutukuvio on hyvin vanha aihe kelttien kankaissa.

Wednesday, January 11, 2006

Kelttien harittava tukka

Simon James kertoo, että joillakin kelttimiehillä oli tapana pestä tukkansa kalkkivedellä jolloin saatiin sojottava kampaus. Olisikohan kuo0levan gallialalisen tai galatalaisen patsaan tukan haritus tästä johtuva? Oheisessa kuvassa taitaa olla kipsikopio. Kelteillä on myös ollut punatukkaisuuttta. Voihan sellainenkin olla harjasmaista.


Linkki kuvaan:
http://images.google.fi/imgres?imgurl=http://www.helsinki.fi/taitu/taidehistoria/kokoelmat/Kipsit/Thumb/kips057.gif&imgrefurl=http://www.helsinki.fi/taitu/taidehistoria/kokoelmat/kipskuv_a.htm&h=80&w=80&sz=4&tbnid=jY2-fa56AnUJ:&tbnh=70&tbnw=70&hl=fi&start=1&prev=/images%3Fq%3Dkuoleva%2Bgallialainen%26svnum%3D10%26hl%3Dfi%26lr%3D%26sa%3DG

Sunday, January 08, 2006

Skottien kiltti ei ole vanha keksintö

Nyt on menossa Simon Jamesin "Keltit". Heitä on ammoin ollut Euroopassa monella suunnalla. Skotitkin ovat Irlannista Skotlantiin siirtyneitä kelttejä. Tiesitkö että kuuluisa kiltti on keksitty vasta 1700-luvulla? Sen keksi englantilainen teollisuuspamppu Rawlinson skotlantilaisille työmiehilleen, jotka käyttivät jonkinlaista viittaa tai liinaa, joka oli epäkäytännöllinen.