Tuesday, September 20, 2005

Sumerilaisista sihteeriopistolle

Henkilöstökokous Oulunkylässä HSO-talossa, jossa ennen sihteeriopisto ja nyt Helian toimintoja. Talon tulevaisuus auki, kun Helialla uusia tiloja ja lisää tulee Pasilaan.

Stadi/bönde -sota käy taas, kun HS haastatteli askettäin muusuomalaisia helsinkiläisistä. Mitenkähän suomalaiset tottuvat ulkomaalaisiin kuin toleranssi on noin kovilla keskenäänkin.

Taidehistoriaa illalla TaiK:issa. Sodat alkoivat maanviljelyksen myötä. Kun asetuttiin paikoilleen, alettiin puolustaa ja vallata alueita. Taiteella oli muinoin vallan funktio. Varmasti oli alamainen olo, kun piti mennä hallitsijan luon 5-6 m metriä korkeiden ihmispäisten eläinhahmojen välistä. Mitähän ollut Emil Wikströmillä mielessä, kun suunnitteli lyhdynkantajia Helsingin rautatieasemalle?

Kreetassa ihminen koki olevansa tasa-avoinen jumalan kanssa, kun kävivät härkätaisteluja jumaluuteen liitetyn eläimen kanssa. Kirjoittaminenkin oli alkuun vallankäytön väline. Keskiajallakin tavallinen ihminen liitti sen magiaan. Jo Kaarle Suuri pyrki harmonisoimaan Eurooppaa. Siksi meilläkin latinalaiset kirjaimet. Jo sumerilaiset kokeilivat sosialismia. Hallitseva luokka keräsi viljan sen tuottaneilta alamaisilta, piti siitä kirjaa ja jakoi kansalaisille. Patsaisiin alettiin liittää persoonallisuutta, jopa katse. Aletaan tehdä palatseja hallitsijoille.

Metsästys muuttui elinkeinosta hallitsijoiden huviksi. Hallitsijalle tuotiin leijonia aidatulle alueelle tapettavaksi turvatuissa olosuhteissa. Muistanpa lukeneeni, että kun Venäjän tsaari vieraili suuriruhtinaskunnassaan, hän metsästi nykyisen Aurorakodin seudulla Saksasta tuotuja eläimiä (saksanhirvia tms.) suljetulla alueella.

Egyptiläisillä varmaan bresneviläisyyden maailmanennätys. Uskoivat, että hyvin menee, kun tehdään kuten ennenkin. Systeemi pysyi karkeasti samanlaisena 3000 vuotta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home