Saturday, December 03, 2005

Pitkätukkaiset spartalaiset sotilaat

Kuuluisassa Thermopylain taistelussa kuningas Leonidaksen johtama spartalaisista koostuva kreikkalaisten ydinjoukko puolustautui urheasti kapealla kaistaleella persialaisia vastaan ankaraan loppuun saakka. Persian tiedustelijat olivat nähneet, kuinka spartalaiset sotilaat kampasivat pitkää tukkaansa ennen taistelua. Tämä aiheutti ihmetystä Persian puolen johdossa. Tämä kuului asiaan kun aiottiin taistella viimeiseen mieheen.

Herodotos kertoo meille, mistä tämä spartalaisten sotilaiden pitkätukkaisuus oli saanut alkunsa. Spartalaiset ja argolaiset kiistelivät kerran Thyrean alueesta. Sen sijaan että taiteltaisiin täysin sotajoukoin, osapuolet sopivat, että kolmesataa kummaltakin puolelta taistelisi ja kumpikin tyytyisi tulokseen. Taistelusta jäi kuudestasadasta miehestä vain kaksi argolaista ja yksi lakedaimonilainen. Edellä mainitut lähtivät Argokseen ilmoittamaan voitosta, mutta jälkimmäinen jäi ryöstämään argolaisten kaatuneiden aseet ja jäi riviin. Tuli kiista voittajasta ja taas taisteltiin. Lakedaimonilaiset pääsivät voitolle.

Argolaiset kielsivät tämän jälkeen lailla miesten antamasta tukkansa kasvaa ennen kuin Thyrea oltaisiin saatu takaisin. Lakedaimonilaiset puolestaan päätyivät päinvastaiseen ja säätivät lain pitkästä tukasta.

Kotisivu: http://www.kukkula.net Kolumneja, maalauksia, piirustuksia

0 Comments:

Post a Comment

<< Home