Friday, October 21, 2005

Hyvä perusteos Kreikasta

Jos jotakuta jäi vaivaamaan, miten Peloponnesolaissota päättyi, kun Thukydideen historia jäi kesken, linkistä http://fi.wikipedia.org/wiki/Peloponnesolaissota saa hiukan apua.

Lämpimät kiitokset Sedikselle, kun annoit tietoja Thukydidestä ao. postaukseeni liittyvässä kommentissa.

Kerroin edellisessä postauksessani Anavyssoksen kouroksesta. Jäi mainitsematta, että ko. veistos on nähtävissä Ateenan arkeologisessa kansallismuseossa.

Törmäsin Kampin Suomalaisessa John Campin ja Elizabet Fisherin teokseen "Antiikin Kreikan maailma", jota myytiin alennushintaan 24,90 € (norm. 42,70€). Takakansi kertoo, että Camp johtaa Agora-kaivauksia Ateenassa ja Fisher on klassisten kielten ja taidehistorian professori Virginiassa. Tällaisen kreikkafriikin oli paluumatkalla ostettava ko. teos. Runsaasti kuvia, teksti ei oikein yksityiskohtaista, mutta kivantuntuinen kirja. Tämä taisi mennä mainonnaksi mutta menköön.

Olen pohdiskellut kysymystä mykeneläisten ja kreikkalaisten sukulaisuudesta. Em. kirjassa arvellaan kreikkalaisia yhdistävän kielen ja uskonnon tulleen seudulle vuoden 2000 eKr. tienoilla. Tämä tuntuu viittaavan siihen, että mykeneläiset ovat kreikkalaisia tai ehkä pitäisi sanoa helleenejä. Doorilaiset tulivat alueelle paljon myöhemmin. Myöhemmän ajan kreikkalaiset sijoittivat sankarimyyttinsä mykeneläiseen aikaan. He ovat siten mitä ilmeisemmin pitäneet mykeneläisiä kreikkalaisina. Doorilaiset spartalaiset orjuuttivat helootit, jotka olivat Peloponnesoksella heidän sinne levittäytyessään. Helootit puhuivat kreikkaa. Ovatkohan helootit ja mykeneläiset samaa kansaa? Tietäisikö Sedis tai joku muu?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home