Tuesday, December 27, 2005

Homerosta ynnä muuta

Luen Edwin Linkomiehen Homerosta vuodelta 1948. Siinä kuvataan ilman runomittaa Iliaan ja Odysseian tapahtumia, siis Troijan sotaa ja Odysseuksen paluuta siitä. Yllättävää oli että Iliaan osuudessa ei kerrottu puuhevosepisodia vaan se tuli ilmi vasta Odysseian puolella, kun sotaan osallistunut muisteli tapahtumia Odysseuksen pojalle.

Linkomies kertoo myös eeposten taustoista. Voi olla hänen käsityksensä on vanhentunut, mutta siitä voi päätellä, että helootit saattavat olla kreetalaisten ja joonialaisten jälkeläisiä. Heloottien alkuperäähän olen aiemminkin pohdiskellut. Linkomies pitää mykeneläiskulttuuria ensi sijaisesti kreetalaisena. Joonialaiset ja akaialaiset muuttivat Peloponnesokselle ennen doorilaisia, jotka orjuuttivat helootit. Peloponnesoksella oli kaikkia näitä heimoja ennen Linkomiehen mukaan kreetalaisia. Helootit saattaisivat siten olla kreetalaisten ja ensin tulleiden hellaalaisheimojen jälkeläisiä.

Eräs kreikkalainen säväytti kerran väitteellä, että kreikkalaiset olisivat alunperin vaaleita. Vasta turkkilaiset olisivat hänen mukaansa tuoneet tummuuden. Linkomies arveleekin kreikkalaisten tulleen indoeurooppalaisten kansojen alkukodista Itämeren lähettyviltä. Olisivat siten olleet vaaleita. Matka on kuitenkin saattanut kestää kauan ja vaikuttaa väriin. Viimeistään Välimeren seudun asukkailta - esimerkiksi kreetalaisilta - on sitten saatu tummuutta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home