Friday, September 30, 2005

Arthus-Bertrandin valokuvia ja Italian nimen alkuperä

Kävin eilen taas tutkimassa Yann Arthus-Bertrandin valokuvia Lasipalatsin aukiolla, jonka luonne on nyt radikaalisti muuttunut, kun siellä ei ole enää busseja. Niinpä siellä voidaan pitää tällaisia näyttelyitäkin. Aukio on ollut aivan samannäköinen niin kauan kun muistini kantaa eli 60-luvulta, jolloin olen siellä ensimmäisen kerran käynyt. Eräässä kuvateoksessa on hiukan ennen talvisotaa otettu värivalokuva aukiosta ja se on silloinkin ollut aivan samannäköinen.

Kuva no 33 on Petrasta, joka sijaitsee nykyisessä Jordaniassa. Paikalle tulivat asumaan nabatealaiset 7. vuosisadalla eKr. Kuvassa on Ed-Deirin temppeli, joka hakattu hiekkakivikallioon kuten asumuksetkin siellä. Kuvassa näkyy selvästi että temppeli on osa kalliota, josta se on louhittu.

Kuvissa no 50 ja 95 on alkukantaisen näköiset kylänäkymät, jotka muistuttavat Anatoliassa, nykyisessä Turkissa, ollutta ikivanhaa kaupunkia, jolla on niin monimutkainen nimi etten sitä oikein muista. Taitaa olla samaa ikäluokkaa kuin Jeriko. Jossakin siis edelleen asutaan samaan tyyliin. Kylät ovat Malissa ja Nigerissä eli kaukana toisistaan. On merkillepantavaa, että kummassakin asuinrakennukset ovat suorakaiteen muotoisia ja vilja-aitat pyöreitä. Miksiköhän? Onkohan syy esteettinen vai käytännöllinen vai sekä-että?

Thukydides kertoo Peloponnesolaissodissaan Italian ja Sisilian nimien alkuperän. Italiassa on asunut kansa tai heimo, joita on kutsuttu sikeleiksi. Heillä on ollut Italos-niminen kuningas. Sisiliassa on asunut sikaneja, jotka ovat Thukydideen mukaan iberejä - siis ilmeisesti peräisin nykyisestä Espanjasta - ja ovat tulleet Sikanosjoen varrelta. Sitten Italiasta tulivat sikelit, jotka ajoivat sikanit länteen ja etelään. Näin Sikaniasta tuli Sikelia eli Sisilia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home