Thursday, September 22, 2005

Taakkasiirtymää?

Luin Evakkolapset -kirjan loppuun. Kirjassa tuli esiin käsite "taakkasiirtymä". Taakat voivat siirtyä siis polvesta toiseen. Tunnistan joidenkin kirjoittajien tuntemuksia itsessäni, mikä tuntuisi viittaavan ilmiön olemassaoloon ja toimimiseen. Minun tapauksessani sellaista voisi olla siirtynyt molempien vanhempien puolelta, koska äitini on sotaorpo. Evakko hän ei ole. Yksi kirja kirjoittajista on muuten evakon lapsi hänkin. Niinkin myöhään kuin vuonna 1970 syntynyt. Taakasiirtymäilmiön olemassaoloon viittaa sekin, että minulle on tärkätä ajatella näitä asioita ja puhua niistä.

Luin myös taas hiukan thukydidestä. Ateena ja Sparta ovat tehneet rauhansopimuksen, mutta rauha rakoilee. Noina aikoina hävinneiden kohtalo saattoi olla äärimmäisen julma. Usein miehet mestattiin ja naiset sekä lapset myytiin orjiksi. Evakkous puolestaan oli rauhan aikanakin tavallista, koska väen lisääntyessä perustettiin siirtokuntia.

2 Comments:

Blogger Ani said...

Suositteletko muuten Peloponnesolaissotaa - äh tai siis, onko se antoisa? Yksi kopio siitä on lojunut mökillä pitkään kirjahyllyssä: olen pohdiskellut "lainatako" sitä vai löytääkö kunnallisesta kirjastosta mielekkäämpääkin luettavaa.

3:18 PM  
Blogger Heikki Honkala said...

Jaa-a, riippuu siitä oletko kiinnostunut historiasta. Thukydides osallistui itse ko. sotaan ja haluaa kertoa asiat siten kuin ne tapahtuivat. Siinä tapahtuu paljon ja tiheään. Ei silti vie väkisin mukanaan - ainakaan minua, mutta silti antoisaa lukea noin kaukaisista asioista jonkun silloin eläneen kirjoittamana. Käsitys peloponnesolaissodista syvenee takuulla.

11:24 PM  

Post a Comment

<< Home