Thursday, October 27, 2005

Keltit eli galatalaiset

Eilinen kirjahairahdukseni oli Simon Jamesin "Keltit". Näin jonkun toisen asiakkaan selailevan sellaista Suomalaisessa ja kiinnostuin. Sain sen sitten käsiini ja minua vietiin. Saattoi olla viimeinen kappale. Keltit väikkyvät mielessäni arvoituksellisena druidiheimona, joiden keskuudessa on paljon punatukkaisia. Yksi pojistani on punatukkainen ja sellaista taipumusta on sekä omassa että vaimoni suvussa. Lieköhän kelttiverta jostakin hyvin kaukaa. Keltithän ovat levittäytyneet laajalti, joten miksei joku olisi tännekin saakka voinut eksyä.

Paavali on Raamatussa kirjoittanut galatalaisille, jotka asuivat Anatoliassa eli nykyisessä Turkissa. Hekin ovat kelttejä. Ovat siirtyneet ko. alueelle Euroopan puolelta. Luulisin että Paavalin aikoihin ovat jo olleet ainakin jonkin verran sulautuneet muihin heimoihin, mutta tämä on vain arvaus.

Taidehistorian tunnilla oli esillä kuva kuolevaa gallialaista (eli galatalaista) esittävästä veistoksesta, joka on tehty varmaankin Jooniassa eli hellenistisen kultturin piirissä. Anatoliassa sodittiin galatalaisia vastaan varmaankin siinä vaiheessa, kun nämä tunkeutuivat alueelle.

Http://www.kukkula.net Kolumneja, maalauksia, piirustuksia.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home