Friday, October 28, 2005

Raili Tangin julistuksia

Kävin eilen Forsbergin yläkerrassa katsomassa Raili Tangin maalauksia, jotka viime kerralla jäivät näkemättä. Ne edustavat informalismia eli tunnistettavia esinemuotoja tai muita sellaisia ei ole löydettävissä. Amerikkalaiset kutsuvat tällaisia abstraktiksi expressionismiksi.

Tang maalaa suuria teoksia, jotka ovat kooltaan yleensä suunnilleen 2 m x 2 m. Hyvin vaikuttavia ne ovat, mutta vaativat "pyhäkön" ympärilleen kuten Mark Rothkon teoksille on tehty USA:ssa. Siellä on muutama pienempikin teos, mutta ne jäävät isojen varjoon.

Tang maalaa pensselillä. Vedot ovat voimakkaita ja väriä on käytetty runsaasti. Värejä on hyvin monessa kerroksessa, joten vaikutelma on huokoinen ja hengittävä. Useissa teoksissa on selvä teemaväri, esimerkiksi punainen. Nämä ovat orgaanisesti ehjiä julistuksia. Lämpö miltei tuntuu iholla. On hänellä kylmempiäkin teemoja.

Joissakin teoksissa huolitellun tekstuurin rikkovat niihin tarkoituksellisesti jätetyt värinorot. Synnyttäväthän ne hiukan kontrastia, mutta en oikein pidä niistä. Tuntuvat muoti-ilmiöltä.

Katselin yhtä lämminsävyistä teosta. Eräs tauluja katseleva varttunut naishenkilö toteaa, että "kun tuollaisen laittaa seinälleen, on aina kesä" tai siihen tyyliin. Hänen tukkansa on pitkä, harmaa - vaikuttava. Kyllä, tuollaisen taulun edessä voisi lämmitellä talvellakin. Ja on paljon katsottavaa. Mutta tilaa se vaatii.

Teoksessa tapahtumia Tang on ottanut laajemman väripaletin käyttöön. Punainen on saanut seurakseen turkooseja ja muun värisiä alueita. Vaikutelma on minusta hajanainen. Tapahtumia eli katsottavaa ne tuovat teokseen, mutta en vain pidä siitä kuten pidän - olen tainnut rakastua niihin - Tangin ehjistä julistuksista.

Kommentoijan henkilöllisyys selviää myöhemmin katutason kerroksessa. Hän on Outi Heiskanen, alakerran esittelytilan taiteilija.

Tangin teoksia, mutta ei näyttelyssä olevia, nähtävissä osoitteissa:

http://www.proartists.com/Raili_Tang/tang_aloitus.html

http://forumbox.fi/tang.htm

0 Comments:

Post a Comment

<< Home