Sunday, March 12, 2006

Thermopylai ei ole sola

Euroopan puolella Xerxes eteni joukkoineen maalla ja merellä. Thermopylai ei häntä pidättänyt pitkään. Herodotos kirjoittaa Thermopylain solasta. Lieköhän kyseessä käännösvirhe? Olen käynyt paikalla ja sehän ei ole sola. Paikka oli noina aikoina kaistale maata meren ja vuoriston välissä. Siis kapeikko kuitenkin. Nykyään meri on paennut pinnanlaskun myötä. Vieressä on maantie, jonka varteen on pystytetty Leonidaan patsas.

Thermopylai tarkoittaa kuumaa porttia. Paikalla oli taisteltu ennenkin. Siellä on myös kuuma lähde. Siihenkö sana kuuma nimessä viittaa? Enpä tiedä. Vieraillessamme paikalla eräs poliisi opasti meille, että lähistöllä tietyssä suunnassa on jotakin mielenkiintoista. Sinne sitten. Siellä oli kuuma lähde. Oli myös kylpylä, joka oli ainakin tuolloin suljettu. Kuuma vesi oli johdettu virtaamaan kourua pitkin ja siitä se purkautui kivikkoiseen rinteentapaiseen. Paikka oli ollut aidattu, mutta aitaa oli kohdeltu kaltoin. Paikalla oli porukoita nauttimassa uima-asuisina lämpimästä vedestä.

Helleenien puolustuksen ydinjoukko Thermopylain taistelussa oli noin kolmensadan spartalaisten joukko kuninkaansa Leonidaan johdolla. Tai toisen kuninkaan, sillä spartalaisillahan oli sellaisia kaksi kappaletta. Uskonnollisista syistä muut spartalaiset eivät voineet osallistua tuona ajankohtana taisteluun. Miehet oli valikoitu siten, että kaikilla oli jo ainakin yksi lapsi. Määrän piti olla kolmesataa, mutta pari miestä poti silmäsairautta. Tarkoitus oli taistella viimeiseen mieheen ja niin siinä kävikin. Toinen silmäpotilas häpesi kohtaloaan niin että lopetti itsensä. Toinen kaatui seuraavana vuonna tastelussa, jota käytiin silloinkin Persian joukkoja vastaan.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home