Saturday, March 18, 2006

Ateenan kaupungin tuho

Thermopylai ei siis pysäyttänyt persialaisjoukkoja. Mitä tekivät ateenalaiset?

He evakuoivat kaupungin lähes täydellisesti. Väki siirrettiin lähellä Ateenaa olevaan Salamin saareen, kauempana olevaan Aiginaan (pienen puoleinen saarivaltio) ja taidettiin heitä viedä muuallekin. Persialaiset marssivat Ateenaan ja tuhosivat sen. Akropolille oli jäänyt pieni joukko, joka puolustautui kukkulalla. Persialaiset kuitenkin pääsivät Akropolille ja puolustajille kävi huonosti. Persian laivasto kiersi Attikan ympäri ja saapui Ateenan kulmille.

Salamissa oli myös ateenalaisten liittolaisia. Sotatoimien jatkamisen tavasta oli erimielisyyttä. Ateenalaiset halusivat, että vastustajan laivasto kohdataan Ateenan kohdalla. Osa halusi kuitenkin vetäytyä ja pysäyttää Persian maavoimat Korinton kannaksella, joka yhdisti Peloponnesoksen mantereeseen. Kannaksen leveys on alle kymmenen kilometriä kapeimmalta kohdalta. Se olikin luonnollinen paikka pysäyttää vihollisen eteneminen Peloponnesokselle, jossa mm. Sparta sijaitsee.

Ateenan johtohahmo oli ovela Themistokles. Kun joukot olivat hajaantumaisillaan, Themistokles turvautui uskomattoman rohkeaan juoneen.

Kotisivu Piirustuksia, maalauksia, kolumneja.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home