Monday, March 27, 2006

Nainenkin sotaa johtamassa

Xerxes laittoi vävynsä ja sotapäällikkönsä Mardonioksen kysymään joukkojensa johtajilta mielipidettä siitä, että aloitetaanko meritaistelu. Melkein kaikki olivat sen kannalla. Yksi rohkeni ollat toista mieltä. Hän oli muuten nainen - Halikarnoksen Artemisia, kuningatar. Tällainenkin asema oli mahdollinen naiselle noina maskuliinisina aikoina. Tavallista se ei todellakaan ollut.

Artemisian mielestä homma taisi olla jo melkein hoidettu. Ateena oli jo suurkuninkaan hallussa. Hän katsoi, että vastustaja joutuu hajautumaan joka tapauksessa Salamiista muonavarojen puutteen vuoksi ja että peloponnesolaiset tulevat peräytymään maajoukkojen edellä. Pikaisessa meritaistelussa puolestaan olisi häviöriski ja se tuhoasi maajoukotkin.

Artemisian lausunto miellytti Xerxestä, mutta hän päätti toimia enemmistön kannan mukaisesti ja aikoi myös itse seurata taistelua.

Mutta se Themistokleen juoni. Hän lähetti orjansa Sikinnoksen sanomaan vihollisleiriin, että viholliset eivät ole yksimielisiä ja miettivät pakoa. Hänen piti myös sanoa, että ateenalaisten ylipäällikkö muiden tietämättä toivoo vihollisen voittavan. Sikinnos toimi näin ja palasi.

Persialainen laivasto alkoi jo yön aikana levittäytyä Salamiissa olevaa vihollista vastaan. Taistelu tästä oli tuleva. Olen nähnyt Ateenan kartassa merkinnän, joka tuntuisi viittaavan suurkuninkaaseen. Se on Salamiin ja mantereen välisen salmen lähettyvillä. Lieköhän siinä paikka, josta Xerxes tosiaan seurasi taistelua istuimeltaan kuin aitiopaikalta?

Artemisia tulee muuten näyttelemään lähestyvässä rytäkässä hyvin erikoisen roolin.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home